fredag den 29. januar 2010
Det her er altså smart!
Langtidshævet speltbrød
Det skal helt klart afprøves! Vi står op kl. 5.30, de dage, hvor vi skal afsted kl. 7.00... Så vi ville i princippet kunne spise friskbagt brød til morgenmad kl. 6.30 hver morgen! Pigerne ville elske det.
Jeg vender tilbage med en anmeldelse af brødet, når jeg har prøvet det.
onsdag den 27. januar 2010
Madplan uge 5
Fredag: Oksegrydesteg med rodfrugtmos
Lørdag: Rester af oksegrydestegen med rodfrugt-"muffins" og grøntsagsstave
Søndag: Ikke hjemme
Mandag: Frikadeller m. bagte rodfrugter
Tirsdag: Pizza + grøn salat (husk at sætte dej til hævning om morgenen)
Onsdag: Pasta carabonara m. broccoli
Torsdag: Omelet + rugbrød
Og ugens indkøbsseddel:
Hos slagteren:
1 stykke oksekød -billig udkæring, der skal simre længe
1/2 kg. svinefars
1 scorizo-pølse
1 stykke bacon
1 leverpostej
I supermarkedet:
2 pakker frisk mozzerella
Et stykke parmesan
1/2 liter fløde
1 pakke smør
3 liter mælk
1 liter yogurt
1 rugbrød
Frugt
Grønt og æg er vi selvforsynende med og køkkenskabet blev fyldt op med mel, pasta og andet, sidst der var 20% rabat på øko-varer i kvickly.
Køkkenhave-visdom ;-)
Sidste sommer var det første år, vi for alvor satsede på at være selvforsynende med grøntsager. Det er et år siden nu, at vi begyndte at planlægge hvad og hvor meget vi skulle dyrke. Og nu starter vi så forfra, med en hel del nyttige erfaringer.
Så bare for sjov, har jeg lavet en top 5 liste over ting man IKKE skal gøre, når man anlægger en køkkenhave:
- Lægge kartofler i nypløjet brakmark. De bliver små og misdannede og senegræs kan faktisk gro igennem kartofler og ødelægge dem.
- Satse på at være selvforsynende med vandmeloner. Uanset hvad man gør, kan man bare ikke holde tempraturen i drivhuset stabil nok.
- "Glemme" at luge sit nyanlagte jordbærbed i den nypløjede brakmark i to måneder. Så skal det nemlig luges med først en buskrydder og så med handsker på, for at undgå brændenælder og tidsler.
- Plante græskar- og majsplanter ud før risikoen for nattefrost er helt overstået.
- Plante 5 rækker spinat samtidig, med mindre man er rigtig, rigtig glad for spinat!
Og en top 5 liste over ting, der rent faktisk lykkedes:
- De tidlige kartofler, som blev lagt i et godt gennemgravet bed. Mmmmh, vi frådsede i nye kartofler allerede fra starten af juni.
- Frilandstomater og -agurker. De havde det dejligt lunt op ad den vestvendte terrassemur.
- Æbler! Vi kan ikke tage hele æren for det, for det er den foregående ejer, der har plantet træerne, men nøøøj, hvor har det været et godt år! Og det skyldes nok delvist, at jeg har en mand, der ved hvordan man beskærer gamle æbletræer.
- Julemiddagen: Anden, kartoflerne, kirsebærsaucen og rødkålen var fra egen avl. Og det smagte alt sammen dejligt! Og det var SÅ fedt at vide, præcis hvad det var vi puttede i munden, den aften. Men jeg ønsker mig et kirsebærtræ med store, søde kirsebær på. For de vilde kirsebær var godt nok små og det tog irriterende lang tid at udstene dem
- Hindbær. Vi har stadig 15 glas hindbærmarmelade tilbage. Måske bliver jeg nødt til at bage en masse hindbærroulader en dag, så vi kan nå at bruge det hele. Eller koge hindbærsirup. Eller bare lave en masse pandekager.
Mild kyllingesuppe med ingefær og rugbrødsbruschetta
Suppen fra kyllingen jeg kogte i søndags blev til en lækker, mildt krydret ingefærsuppe.
Da jeg havde kogt kyllingen blendede jeg grøntsagerne og blandede "mosen" med ca. halvdelen af kyllingefonden.
Lækker og lynhurtig hverdags-vintermad.
mandag den 25. januar 2010
Chokolate chip cookies
søndag den 24. januar 2010
En kylling - Tre aftensmåltider
I dag kogte jeg en af monsterkyllingerne, der vejer ca. 2 kg. Jeg kogte den i den store suppegryde, så der blev rigeligt med dejlig kyllingefond til de næste dage.
I med kyllingen, vand på så det dækkede, på med låget og så simrede det på komfuret i ca. 4 timer.
Kyllingen blev fisket op. Den gik lidt i stykker, men bryst og lår kom op i hel tilstand, og det var det vigtigste.
Tilbage var en lækker kyllingesuppe, som blev sigtet over i en mindre gryde.
Grøntsagerne fra suppen kom i blenderen sammen med lidt af den sigtede suppe. Det blev blendet til en mos, som blev rørt op med ca. halvdelen af den klare suppe.
Jeg brugte ca. 4 dl. af denne blendede grøntsagssuppe til at lave sovs af i dag. Resten gemmer jeg til i morgen, hvor jeg koger nogle friske grøntsager i suppen, flødelegerer den og serverer den med enten lidt af kyllingens brystkød, eller måske med bacontern. Den klare suppe gemmer jeg til i overmorgen, hvor jeg bruger den til at lave høns i asparges, sammen med kyllingens brystkød.
I dag spiste vi kyllingens lår som klassisk grydestegt kylling med sovs og agurkesalat. Næsten da! Mine børn er ikke vilde med kogte kartofler, så der var ris til i stedet for. Tallerkenen ser måske lidt grøntfattig ud, men alle de grøntsager, der var i kyllingesuppen er jo camoufleret i sovsen, så mon ikke det går an.
Jeg vender tilbage med opskriften på de næste dages kyllingeretter senere på ugen.
lørdag den 23. januar 2010
"rug"boller
Men i dag er jeg blevet nødt til at kaste mig ud i et eksperiment. Jeg havde blandet vand, gær og salt og manglede at putte mel i, da jeg så at den pose jeg troede indeholdt rugmel i virkeligheden var fuld af havregryn. Heldigvis stod der en pose fuldkornshvedemel i skabet, som jeg kunne bruge. Så nu er jeg spændt på, om resultatet bliver en ny, lækker bolleopskrift, eller om det snarere bliver til uspiselige kanonkugler.
Den opskrift jeg plejer at bruge lyder sådan her:
6 dl. lunkent vand
10 gram gær
2 spsk. salt (i flager! Brug kun 1/2 - 2/3 mængde, hvis der er tale om andre former for salt)
850 g. sigtemel (halvt sigtet rug, halvt sigtet hvede)
Gær og salt opløses i vand. Melet røres i og der æltes længe, til dejen er smidig. Dejen skal så efterhæve et køligt sted til næste dag. Hvis dejen er hævet op til dobbelt størrelse formes den til små aflange boller. Hvis ikke, stilles den lunt til den er hævet færdig. Det er en fordel af fugte fingrene med vand, når man former bollerne. Så klistrer de ikke fast i hænderne.
Bollerne skal efterhæve et lunt sted til dobbelt størrelse.
Ovnen opvarmes til 250 grader. Bollerne pensles med vand, før de bages. Når de har været i ovnen i 10 minutter skruer man ned til 200 grader og bager bollerne færdige til de lyder hule, når man banker dem under bunden. I min ovn er bagetiden ca. 25 minutter i alt.
Opskriften er en tilpasset version af Camilla Plums rugsigteboller, fra kogebogen "et ordentligt brød". Jeg kan varmt anbefale den, hvis man gerne vil vide lidt mere om mel, hæveprocesser, gæring og hvad der ellers spiller ind på det resultat man får ud af sine bage-anstrengelser. Og så skriver Camilla Plum jo fantastisk underholdende. Jeg læser af og til hendes kogebøger cover to cover, som om de var skønlitteratur.
Bagte rodfrugter
4 persillerødder
Frosne gulerødder
Høns
Så nu er operation hønse-forkælelse indledt. I dag fik de snittet grønkål fra køkkenhaven og en rest varm havregrød. I morgen tror jeg, at jeg koger nogle af deres hvedekerner, så de kan få dem varme. Jeg håber at vi kan undgå at sætte en varmelampe op til dem, for hønsehuset er ikke ligefrem energimærket, så det ville ikke være særlig bæredygtigt. Men et par favnfulde ekstra halm til redekasserne kan vel også gøre en forskel.
Madplaner
Denne uges madplan ser sådan ud:
Lørdag: Frikadeller med bagte rodfrugter
Søndag: Kylling (kogt i den store suppegryde, så der er suppe nok til de næste dage)
Mandag: Grøntsagssuppe (Halvdelen af suppen fra kyllingen)
Tirsdag: Høns i asparges (den anden halvdel af suppen fra kyllingen + rester af kyllingekød)
Onsdag: Hjemmebagte pitabrød med hjemmelavet hummus, falafel og grønt
Torsdag: Rugbrødsmadder. Pandekager til dessert.
Grøntsager har vi fra køkkenhaven. Kyllingen er også "hjemmedyrket" og ligger lige nu og tør op i køleskabet. Madskabet indeholder diverse basisingredienser som mel, kikærter og krydderier. Det vil sige at ugens indkøb består af: mælkeprodukter, madpakkemad, frugt, gær og en pakke hakket kalv og flæsk. Før jeg køber ind tjekker jeg selvfølgelig også, om der er nogle af basisvarerne vi er ved at løbe tør for. I denne uge var det kidneybønner og cornflakes. Ugens samlede indkøb løb op i 367 kr. Men så var der også 1 1/2 liter sodavand og ti meter bukselastik med i købet :-)
Min nye madblog
Jeg elsker god, kraftig mad med masser af smag. Jeg elsker også at lave mad der går hurtigt, for vi er en travl familie, der har mange ting på programmet. Vi er to forældre med fuldtidsarbejde, som gerne vil være så meget som muligt sammen med vores børn. Vi har også en stor have og et hus der skal holdes. Kunsten er, at kombinere den travle hverdag og interessen for den gode mad på en måde, der fungerer i hverdagen og tilfredsstiller både smagsløg og ernæringsbehov hos hele familien.
Vi bruger overvejende økologiske varer i madlavningen og -fremstillingen. Men vi er ikke fanatiske. Det skal fungere i hverdagen! Vi køber f.eks. ikke økologiske frø til køkkenhaven og nogle gange er hønsenes foder heller ikke 100% økologisk. Ældstebarnet er i øvrigt meget glad for kødpølse... af den trestjernede slags. Og hvis det er det, der holder hende mæt igennem en lang skoledag, så er det altså det hun får på madpakken. Og så er jeg i øvrigt vild med helt og aldeles u-økologisk sodavand. Jeg betaler også kun 7 kr. for en pakke øko-gær hvis jeg skal bruge den til at genstarte en halvdød surdej eller noget andet specielt. Vores weekend-morgenboller og alt muligt andet hverdagsbrød bliver bagt med helt almindelig gær til 90 øre pakken. Men basisvarerne i mit køkken er altid økologiske. Ligesom frugt, grønt, mælkeprodukter og kød.