Stedet hvor jeg deler mine køkken-kreationer og de tanker der ligger bag.



torsdag den 18. marts 2010

Madplan uge 12

Nu bliver det forår lige om lidt og jeg gider snart ikke æde flere rodfrugter...
Jeg vil have frisk, sprødt grønt, vil jeg! Og masser af nylagte, friske æg.

Fredag: Groft landbrød, flødestuvet spinat og smilende æg

Lørdag: Indbagt kylling med salvie og bacon

Søndag: Dampet brosme med topping af citron, rugknækbrød, tomat og smør (det smager altså bedre end det lyder) Salat af spæde spinatblade. Grovpasta.

Mandag: Ostegratineret pasta og grønne asparges

Tirsdag: Chili con carne (rest fra fryseren)

Onsdag: Kørvel- eller brændenældesuppe

Torsdag: Omelet

onsdag den 17. marts 2010

rabarber

Vi har tre slags rabarber i haven: vinrabarber og to ubestemmelige slags, som vi ikke ved hvad hedder, men den ene slags har tykke, grønlige stængler med røde prikker. Den anden slags har stængler der er lyserøde udenpå, men grønne indeni.
Og i virkeligheden er jeg også lidt ligeglad med, hvad de hedder. Bare de snart begynder at skyde.
Lige nu er der sat en omvendt murerbalje hen over vinrabarberne. Det får dem til at spirre hurtigt, fordi baljen er sort og suger sollys. Samtidig får de lange, ranglede stængler, fordi der ikke kommer lys til.
Det er sikkert helt vildt optimistisk, men jeg håber at kunne servere enten en lille smule rabarberkompot til påskelammet, eller hvis jeg er rigtig heldig en rabarbertærte til dessert, til familiens påskefrokost.

torsdag den 11. marts 2010

Madplan uge 11

fredag: Rødspætte. Enten "en pappilottes" eller med noget topping-noget på.

lørdag: Wok m. kylling, marineret i fishsauce

søndag: Champignon-lasagne m. bønnesalat

mandag: Frikadeller m. bagte rodfrugter

tirsdag: Rester: frikadeller på rugbrød + lasagne + grøn salat

onsdag: Pandekage m. flødeostefyld

torsdag: Pita m. tunsalat

søndag den 7. marts 2010

Madpakker

Madpakker er en evig kamp imod tiden herhjemme: Vi finder noget ungerne kan lide og så skynder vi os at begynde at lægge hovederne i blød for at finde på den næste ting, for de bliver trætte af det i løbet af 14 dage og så går der et års tid, før de gider at spise det igen.
Undtagelsen er spegepølse til Lillepigen og grovpasta til Storepigen. Men det er jo ikke så varieret, så der skal tænkes lidt kreativt.
En aften i sidste uge fik vi f.eks. pita. Det kan de begge to lide, når pitaerne er varme, men de kan ikke lide det, hvis falaflerne eller kebab'en er kold. Og de synes at pita med grøntsager bliver for våde af at ligge i madpakken. Og det har de sådan set ret i. Men denne gang var der nogle pitabrød til overs, så de fik lov at lave nogle lidt kreative pita-fyldninger. Og således nåede vi frem til en madpakke, der indeholdt et pitabrød med et blødkogt æg i. Og en anden madpakke, som bl.a bestod af et grovpita med rosiner... Tjaaah... I det mindste blev de mætte og fik noget fuldkornsbrød. Og noget protein fra ægget.

fredag den 5. marts 2010

Gulerodsmuffins

Jeg er en lusket mor! Jeg gemmer fuldkorn og fibre rundt omkring. I aften har jeg bagt gulerodsmuffins. De er bestemt ikke sunde, men de er nogenlunde fiberrige. De har en ret tung og saftig konsistens, men de har en sprød, nærmest karamelliseret overflade, som gør dem ekstra lækre. Hvis ikke jeg var løbet tør for flormelis ville jeg måske have puttet noget appelsinglasur på, men jeg er næsten glad for at jeg lod være.

Opskrift:
50 gram smør (smeltet)
2 dl. sukker
4 æg
4 dl. fintrevet gulerod
en god, stor håndfuld müsli
0,5 dl. rugmel
2 dl. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. kanel
revet skal og saft af en appelsin + en citron

Sukker og æg piskes. De tørre ingredienser blandes og røres i. Smeltet smør røres i. Gulerod, appelsin og citron røres i. Dejen skal være ret våd. Den fordeles i 12 muffinsforme og bages ved 200 grader i ca. 15-20 minutter afhængigt af ovnen.
Jeg serverede dem for ungerne med skiver af appelsin og mango, som alternativ til fredagaftens-slikskålen. Der var bestemt ingen klager over at få kage og frugt i stedet for chokolade og popcorn.

torsdag den 4. marts 2010

Madplan uge 10

fredag: Burgere

lørdag: ikke hjemme

søndag: Yogurtmarineret kylling (et bryst tages fra til mandag).

mandag: Wok m. kyllingestrimler og grønt. Ris.

tirsdag: Rugbrød. Pandekager

onsdag: Pizza

torsdag: Løgsuppe m. ostebrød

tirsdag den 2. marts 2010

Ungernes hjemmebagte pandekager...



Når jeg har aftenarbejde ca. en gang om måneden, er det en tradition at menuen står på pandekager. Og at børnene selv hjælper til med at bage dem.

Begge unger er ret gode til at håndtere et varmt komfur. De brænder sig aldrig. Lillepigen spiser godt nok lige så mange pandekager, som hun bager. Men Storepigen er efterhånden god til at vende dem, helt uden hjælp!

Opskriften er fra min allerførste kogebog: brugsens børnekogebog. Jeg fik den da jeg var ca. 8-9 år, tror jeg. Og pandekageopskriften bruger jeg altså stadig:
2 dl. hvedemel
1 tsk. sukker
1 knsp. salt
3 dl. mælk
1 æg

Det er den originale opskrift. Jeg plejer at lave dobbeltportion. Så bliver der ca. 16 pandekager og det passer lige til os. Måske med et par stykker i overskud, som kan bruges i madpakken næste dag.


Mad til mange dage

Jeg laver tit mad, der kan strækkes over nogle dage. Dels fordi det sparer penge, men også fordi det sparer tid, hvis jeg f.eks. bruger et par timer søndag på at lave en ret, der kan "genbruges" mandag og tirsdag. Vores madplaner er derfor opbygget med simremad eller tungere kødretter fredag, lørdag og søndag. Rester mandag og tirsdag. Hurtige retter, grød eller rugbrød onsdag og torsdag. På den måde spiser vi rimelig varieret og sparer tid mandag til torsdag, hvor vi er sent hjemme og gerne vil bruge tid med børnene i stedet for i køkkenet.
Eksempler på mad, der kan spises tre dage i træk:

Grundingrediens: en pakke oksefars eller vege-fars (ca. 30 kr.)
Dag 1: spaghetti bolognese
Dag 2: pizza m. "kød"-sauce
Dag 3: Chili con/sin carne

Grundingrediens: kylling (hjemme"dyrket" eller ca. 100 kr. for en økokylling)
Dag 1: grydestegt kylling
Dag 2: kyllingetærte, kylling i karry eller sandwich med kyllingekød
Dag 3: kartoffelsuppe, smagt til med kyllingefond

Grundingrediens: oksesteg (ca. 75 kr. for en billig udskæring, der skal simre længe. F.eks. spidsbryst)
Dag 1: oksegrydesteg m. grøntsager og rodfrugtmos
Dag 2: oksegrydesteg m. rodfrugtmuffins og bønner
Dag 3: pita m. oksekødsstrimler